Навіщо плювати через плече і тричі стукати по дереву: народні прикмети

Читать на русском
Автор
699
Люди завжди намагалися себе убезпечити та зверталися до народної мудрості
Люди завжди намагалися себе убезпечити та зверталися до народної мудрості. Фото businessman.ru

За допомогою прикмет уберігали себе та залучали в життя благополуччя

Раніше люди постійно дотримувалися різних прикмет. І хоча культура наших предків йде далеко в історію, у XXI столітті ми продовжуємо дотримуватися цих традицій і вірити, що так ми вбережемо себе та своїх рідних від усього поганого. Відмітимо, що сучасне суспільство вже почало вигадувати свої прикмети, наприклад, з кульковою ручкою, адже цей канцелярський предмет почали використовувати відносно недавно.

То навіщо люди продовжують стукати по дереву тричі і плювати через ліве плече? Як пише Ukr.Media, у цих обрядах є таємничий підтекст.

Навіщо стукати тричі по дереву

Раніше пращури вірили, що таким чином вони можуть звернутися до добрих духів, які нібито живуть саме у деревах. До духів зверталися за підтримкою, щоб вони уберегли людей від поганих звісток, зміцнили здоров’я рідних.

Якщо стукали по дереву тричі, то в цьому випадку просили про заступництво. У християнстві така кількість постукувань означає єдність святих.

Чому плюють через ліве плече

Здавна існує прикмета, що на лівому плечі у людини сидить чорт, а на правому – ангел-охоронець. Тому плювання через ліве плече означало спробу відігнати нечисту силу, яка намагалася повести по невірному і небезпечному для людини шляху.

Раніше "Телеграф" писав, як правильно підмітати віником у будинку, щоб не накликати на себе та родину біду.