Накличете негаразди: чому на Різдво не можна митися та коли це робити

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 09 січня 2024, 19:31

Ми підкажемо, чому не можна митись на Різдво

Різдво Христове — це свято, яке відзначається в багатьох країнах світу. Воно є одним з найважливіших свят у християнстві та супроводжується багатьма традиціями та звичаями. Одним із таких звичаїв є заборона митись на Різдво.

Існує кілька пояснень, чому на Різдво не можна митися.

  • Забобонне пояснення

За одним із найпоширеніших забобонів, якщо на Різдво вимитися, то можна втратити удачу на весь рік. Це пояснюється тим, що вода на Різдво вважається священною, і якщо людина вимиться, то вона змиє з себе і всю свою удачу.

  • Релігійне пояснення

За іншим поясненням, заборона на миття на Різдво пов'язана з релігійними традиціями. У давнину на Різдво люди дотримувалися Великого посту, який передує Різдву. Під час посту заборонялося не тільки митися, а й займатися будь-якою іншою діяльністю, яка могла б зашкодити духовному очищенню людини.

  • Практичне пояснення

Існує також практичне пояснення заборони на миття на Різдво. У давнину в сільській місцевості люди часто не мали можливості помитися взимку.

Коли можна митися на Різдво

Незважаючи на існування заборони, багато людей все ж таки миються на Різдво. Зазвичай це роблять після Святвечора, тобто ввечері 6 січня. Також можна помитися 7 січня, але до полудня.

Заборона на миття на Різдво — це одна із старих традицій, який має як забобонне, так і релігійне пояснення. Дотримуватися цієї традиції чи ні — це особиста справа кожного.

Раніше "Телеграф" розповідав, які речі не можна класти на стіл за народними прикметами.