Накличете негаразди: чому на Різдво не можна митися та коли це робити

Читать на русском
Автор
2269
Якщо помитись на Різдво, можна втратити удачу на весь рік (зображення створено за допомогою ШІ) Новина оновлена 09 січня 2024, 19:31
Якщо помитись на Різдво, можна втратити удачу на весь рік (зображення створено за допомогою ШІ)

Ми підкажемо, чому не можна митись на Різдво

Різдво Христове — це свято, яке відзначається в багатьох країнах світу. Воно є одним з найважливіших свят у християнстві та супроводжується багатьма традиціями та звичаями. Одним із таких звичаїв є заборона митись на Різдво.

Існує кілька пояснень, чому на Різдво не можна митися.

  • Забобонне пояснення

За одним із найпоширеніших забобонів, якщо на Різдво вимитися, то можна втратити удачу на весь рік. Це пояснюється тим, що вода на Різдво вважається священною, і якщо людина вимиться, то вона змиє з себе і всю свою удачу.

  • Релігійне пояснення

За іншим поясненням, заборона на миття на Різдво пов'язана з релігійними традиціями. У давнину на Різдво люди дотримувалися Великого посту, який передує Різдву. Під час посту заборонялося не тільки митися, а й займатися будь-якою іншою діяльністю, яка могла б зашкодити духовному очищенню людини.

  • Практичне пояснення

Існує також практичне пояснення заборони на миття на Різдво. У давнину в сільській місцевості люди часто не мали можливості помитися взимку.

Коли можна митися на Різдво

Незважаючи на існування заборони, багато людей все ж таки миються на Різдво. Зазвичай це роблять після Святвечора, тобто ввечері 6 січня. Також можна помитися 7 січня, але до полудня.

Заборона на миття на Різдво — це одна із старих традицій, який має як забобонне, так і релігійне пояснення. Дотримуватися цієї традиції чи ні — це особиста справа кожного.

Раніше "Телеграф" розповідав, які речі не можна класти на стіл за народними прикметами.