Не мали кваліфікації й застосували препарат з порушенням: в клініці у Дніпрі, де померли три пацієнти, виявили численні помилки

Читать на русском
Автор
3213
Батько Іллі Шишакова, що помер після планової операції, бореться за покарання винних. Фотоколаж "Телеграфу".
Батько Іллі Шишакова, що помер після планової операції, бореться за покарання винних. Фотоколаж "Телеграфу".

Скільки дітей і дорослих загинули чи отримали тяжкі наслідки здоров’ю через недбальство медиків лікарні ім. Руднєва — страшно уявити!

Не дотримувались вимог законодавства, не мали чітких інструкцій та алгоритму дій і достатньо кваліфікації, а ще порушили всі норми застосування препарату для анестезії. Це — тільки декілька проблем, які виявила перевірка МОЗ у Міській багатопрофільній клінічній лікарні матері та дитини ім. проф. М.Ф.Руднєва у Дніпрі після смерті трьох пацієнтів.

З її результатами громадськість познайомили не посадовці міністерства, а батько одного з постраждалих Роман Шишаков, який сподівається добитися справедливого покарання для всіх винних. Познайомився з ними й "Телеграф".

Після відкриття вжити негайно

Трагедія у Дніпрі сталася вісім місяців тому, тоді важкі ускладнення після планових операцій в клініці Руднєва отримали 11 пацієнтів. У трьох з них — 11-річного Іллі Шишакова, 32-річного Руслана Коріхова та 41-річної Карини Кравчун — вони призвели до смерті. Офіційне розслідування за фактом ще триває, при цьому медичний заклад продовжує свою роботу, а міністерства та відомства, відповідальні за систему охорони здоров’я, ситуацію не коментують.

Натомість про висновки, зроблені під час термінової позапланової перевірки лікарні за гарячими слідами, нашому виданню розповів батько Іллі — Роман. Він звернув увагу, що в її ході розглядали "…дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства… з медичної практики, що підлягає ліцензуванню", а за результатами ще 14 серпня 2023 року було складено акт № 17/349.

Одне з численних порушень, вказане в документі: клініка Руднєва не мала клінічного маршруту на нозологічну форму/діагноз "поліорганна недостатність", "сепсис" та "шок". А саме цей діагноз був зазначений у свідоцтві про смерть Іллі та в інших медичних документах до свідоцтва. Роман наголошує, що це — важливий аспект справи, пояснюючи, що в грудні 2016-го року переважна кількість загальних клінічних протоколів, які діяли в Україні, втратила чинність. І медичні заклади мали розробити й впровадити нові.

— Простими словами: вони мали чинні світові практики перекласти українською мовою і впровадити в лікарні шляхом розробки клінічних маршрутів пацієнтів. Наявність і впровадження цих клінічних маршрутів є невіддільною умовою отримання ліцензії з медичної практики. Це основа основ функціонування будь-якої лікарні, — каже Роман. — Клінічний маршрут пацієнта — це документ який поєднує в собі інструкції та можливості. Наприклад, не всі лікарні мають апаратне забезпечення для діалізу.

Саме клінічний маршрут пацієнта має в собі інструкцію, згідно з якою встановлюють показники, при яких пацієнт не може надалі отримати необхідний рівень лікування на базі поточної лікарні й має бути терміново переведений у лікарню наступного рівня для отримання відповідного стану лікування. Протокол і клінічний маршрут не тільки обумовлює порядок дій при певному діагнозі, а й критерії визначення того чи іншого діагнозу. І відсутність цих медико-технологічних документів на певні стани пацієнтів не дозволяє визначити навіть відповідний діагноз, не кажучи вже про його лікування!

Порушень в клініці фахівці МОЗ виявили кільканадцять - від організаційних до практичних.

Далі Роман звертає увагу на пункт, в якому зазначені порушення медиками інструкції використання препарату "Дипрофол", а саме "один флакон застосовували декільком пацієнтам".

Після вивчення дослідів у травні 2023 року Державний експертний центр МОЗ оновив інформацію щодо безпеки лікарських засобів, які містять пропофол, — продовжує пояснювати батько хлопця. — На їхній основі в інструкції для медичного застосування мають бути внесені зміни. А саме в них вказано: "Для одноразового застосування одному пацієнту. Ризик сепсису при багаторазовому застосуванні" та "Вжити негайно після відкриття". Як ми бачимо, з акту МОЗ саме невиконання цього пункту було зафіксовано перевіркою.

В інструкції до Дипрофолу зазначені запобіжні заходи, які мають убезпечити пацієнтів.

Також в інструкції до лікарського засобу Дипрофол ЕДТА 1% зазначено, що він "не містить антимікробних консервантів, тому не запобігає росту мікроорганізмів". Відповідно, його необхідно набирати у стерильний шприц або інфузійну систему в асептичних умовах одразу після відкриття ампули чи флакона. Після цього засіб потрібно одразу ввести. При цьому в пункті 37 акту МОЗ вказано, що "бактеріальні посіви епідеміологічно значущих приміщень не проводили". З цього робимо висновок, що про асептичні умови у клініці Руднєва не може йти мови. А від зазначення факту, що лікар-анестезіолог, який робив знеболення при проведенні операції, не має сертифіката за спеціальністю "Анестезіологія", взагалі відбирає дар мови, — наголошує Роман.

Кожна хвилина забирала шанси на життя

Не менш невтішні результати містяться у висновку клініко-експертної оцінки якості надання медичної допомоги, проведеної у клініці Руднєва Департаментом охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА. В документі зазначено, що ступінь важкості стану дитини було недооцінено. Через це допомогу надали із запізненням і не в повному обсязі, "… що свідчить про відсутність та дотримання клінічних маршрутів пацієнтів". А при переведенні хлопця в інший медичний заклад його стан був вже майже термінальним і вжиті заходи з порятунку не мали успіху.

У висновку ми бачимо, що окрім майже повної бездії є ще дії, які фахівці оцінюють як такі, що, навпаки, згубно та незворотно негативно впливають на стан дитини. Наприклад: "при анурії продовжується введення фуросеміду, який потенціює некроз ниркових канальців…", — наполягає Роман. — І мало того, що лікарі не знають, що робити, вони ще тримають дитину у себе, не переводять в лікарню іншого рівня, цілком усвідомлюючи свою безпорадність. Що це, як не навмисні дії! Кожна хвилина тримання мого сина в реанімації лікарні Руднєва забирала його шанси на порятунок та життя! Це свідоме вбивство дитини!

У висновку Департаменту охорони здоров'я перераховані хибні дії лікарів, які призвели до трагедії.

Якщо абстрагуватися від факту використання препарату анестезії з порушенням інструкції, від факту відсутності бактеріологічного контролю, від факту участі в операціях лікарів без відповідних сертифікатів, то ми все одно бачимо, що врятувати дитину вони були не в змозі, бо просто не знали як діяти! Вони порушили не просто законодавство — вони порушили базові вимоги до надання дозволу проводити медичну практику!

І головне — вони порушили це не у дні, в які відбувалися події — відповідних протоколів і клінічних маршрутів у них не існувало, починаючи з 2017 року. Скільки трагедій відбулося в лікарні Руднєва за цей час через таку кричущу безвідповідальність керівництва, страшно уявити. Скільки дітей і дорослих загинули через цю причину, могли загинути чи отримали тяжкі наслідки здоров’ю — страшно уявити! — каже батько.

Роман також зазначає: на його думку, і лікарі, і керівництво клініки Руднєва усвідомлювали, що працюють поза законом. Але не вжили заходів, щоб привести до норм свою діяльність. Своєю чергою Департамент охорони здоров’я та МОЗ не змогли проконтролювати і забезпечити відповідність закладів охорони здоров’я ліцензійним вимогам. Все це у сукупності забрало три життя.

— Мінімум три життя… Скільки їх було за сім років забрано у лікарні Руднєва з названих вище причин — питання розслідування та перевірок. Гадаю, це лише верхівка айсберга… За це мусить бути відповідальність на всіх вказаних рівнях! На всіх! Всебічна, сувора, незворотна та максимальна відповідальність! — підкреслює Роман.

Нагадаємо, "Телеграф" також описав історію Влада Васильченка, який вмирав у пекельних муках. Тепер батьки одинадцятикласника з Харкова домагаються правди про причини його смерті. А його симптоми дуже схожі на ті, що спостерігалися у пацієнтів клініки Руднєва в Дніпрі.

Неодноразові намагання "Телеграфу" взяти коментар у представників лікарні ім. Руднєва наштовхнулися на мовчання, однак сайт продовжить стежити за цією гучною історією.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу