Мертві також хочуть їсти? Намісник Лаври прокоментував популярний забобон

Читать на русском
Автор
1605
Душа потребує духовної їжі
Душа потребує духовної їжі. Фото Соцмережі

Панахида має велику силу перед богом

Після поховання людини досить поширеним є справляння панахиди у вигляді їжі, зокрема й приносити її на могилу померлого. Проте як такої потреби у цьому немає, адже душа, яка відійшла у вічне життя, потребує духовної їжі.

А реальні харчі можуть бути як милостиня, яку потім роздають нужденним або іншим людям, котрі також долучаються до молитви за померлого. Про це "Телеграфу" розповів намісник Києво-Печерської лаври, архімандрит ПЦУ Авраамій (Лотиш).

Люди несуть панахиду у вигляді їжі, часто керуючись забобоном, що, мовляв, мерці також хочуть їсти. Але насправді це не так.

"Найперше ми повинні розуміти, що у бога немає мертвих, у бога всі живі. Наші рідні, близькі, які відійшли у вічне життя, потребують духовної їжі – молитви. І в церкві є особливий вид молитви: панахида, коли люди, по можливості, приносять милостиню", — каже Авраамій (Лотиш).

За його словами, милостинею може бути хліб, цукерки, тобто те, що людина вважає за потрібне. А після відправлення панахиди ця милостиня роздається нужденним або іншим людям, щоб і вони долучилися до молитви за спокій душі спочилого.

"… Звісно, наші спочилі рідні не мають потреби в такій їжі, але в духовній їжі вони мають велику потребу. І, власне, церковна молитва за спокій душ спочилих, має велику силу перед богом", — резюмував намісник Києво-Печерської лаври.

Більше про інші розвінчані стереотипи, а також про сучасне ставлення церкви до важливих питань віри читайте у матеріалі "Телеграфу": "Намолені" храми, їжа для мертвих та освячування ковбаси: намісник Лаври розвіяв найпопулярніші забобони вірян

Раніше "Телеграф" писав, що у храмах люди нерідко можуть почути зауваження від інших щодо одягу чи зачіски, чи загалом зовнішнього вигляду. У ПЦУ намагаються працювати над тим, щоб таких випадків було якнайменше або не було взагалі.