Масові розстріли та відрізані голови: колишні бранці "вагнерівців" розповіли про їхні звірства

Читать на русском
Автор
6869
Бойовик ПВК "Вагнера"
Бойовик ПВК "Вагнера". Фото kyivschina24.com

Жорстокість найманців вражає

ПВК "Вагнера" влаштовували масові вбивства і піддавали тортурам українських військовослужбовців, які потрапили в полон. Про це розповіли звільнені з полону воїни.

Низку злочинів "вагнерівців" вдалося задокументувати правозахисникам української Медійної ініціативи з прав людини (МІПЛ), пише DW. Правозахисникам вперше вдалося опитати українських військовослужбовців, які побували у полоні у "вагнерівців" та були звільнені внаслідок обмінів.

Військовослужбовець 17-ї танкової бригади ЗСУ став свідком масової кари "вагнерівцями" військовополонених українців. Він — один із трьох осіб, яким вдалося вціліти із 20 людей.

"На позиції нас було 20, допомоги не було, боєприпаси закінчувалися, нас оточили. Мене тримали окремо десь за 5-10 метрів від інших, яких поклали разом. У цей момент я почув автоматну чергу. Обертаюся і бачу, що стоять четверо і розстрілюють наших хлопців: "Обнулили", як вони висловились", — цитують його слова у медійній ініціативі з прав людини.

Ще один військовий розповів, що під час полону "вагнерівці" погрожували відрізати йому голову. При цьому бойовики показували йому голови двох страчених українських військових.

"Це не єдиний випадок, коли "вагнерівці" демонструють відрізані голови українських військовослужбовців", — наголошується у звіті правозахисників.

Як раніше писав "Телеграф", аналітики Інституту вивчення війни вважають, що найманці з ПВК "Вагнера" можуть знову загрожувати українській армії. Найближчим часом вони можуть повернутися на свої позиції та діяти вже під керівництвом міноборони рф або росгвардії.