Зґвалтування - це не скандальна хроніка: журналісти ополчилися на Денісову за публікації про дітей

Читать на русском
Автор
8038
Людмила Денісова
Людмила Денісова. Фото armyinform.com.ua

Журналісти закликали омбудсмена уникати деталізації у повідомленнях про зґвалтування

Публікація жахливих злочинів російських окупантів в Україні, зокрема випадки зґвалтування дітей, про які пише омбудсмен Людмила Денісова, викликала стурбованість в українських медійниць. Журналісткам не подобається риторика, у якій ці злочини описує уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Про це йдеться у відкритому зверненні до омбудсмена, яке підписали понад 80 представниць ЗМІ.

Правдиво про війну і не тільки — шукайте у нашому Telegram

Журналісти просять Людмилу Денісову скоригувати повідомлення про випадки насильства над дітьми і наголошують на тому, що статеві злочини під час війни — це трагедії сімей і вкрай травматична тема, яку не можна описувати у стилі "скандальної хроніки".

"Щодо дітей, які зазнали сексуального насильства від російських військових і загинули, для офіційної публічної комунікації мають бути висновки судово-медичної експертизи. Однак і в цьому випадку кожне слово повинне бути виважене і ретельно підібране", — йдеться у відкритому листі.

Представники медіа кажуть, що вживати формулювання "дівчинка 6 місяців, росіяни ґвалтували чайною ложкою", "по двоє ґвалтували малюків орально та анально", "дев'ятимісячну донечку зґвалтували свічкою" та інші у такому дусі — це як мінімум неетично та неприпустимо.

"Важливо розуміти, що статеві злочини під час війни — це інструмент геноциду, це інструмент ведення війни без правил, але вони не можуть слугувати ілюстративним матеріалом для розпалювання емоцій аудиторії", — наголошують журналістки.

Тому Денісову закликають публікувати лише перевірені факти злочинів росіян; повідомляти, які матеріали було передано до суду; підбирати слова у своїх повідомленнях громадськості; уникати надмірної деталізації; використовувати коректну термінологію; нагадувати про мережі підтримки для тих, хто пережив насильство.

На момент публікації новини відкрите звернення до омбудсмена Людмили Денісової підписали 116 представників медіа, ГО, правозахисників, викладачів та навіть студентів.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що бізнесмени звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням звільнити Данила Гетманцева з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Бізнесмени скаржаться, що їх не влаштовує підхід Гетманцева до роботи, на що очільник комітету відповів запрошенням на особисту зустріч.