"Нормальних росіян просто немає": окупанти днями ґвалтували 15-річну дівчинку на очах вмираючої матері

Читать на русском
Автор
2602
eadaily.com

Волонтер розповів, як росіяни знущалися з населення окупованих міст Київської області.

Через постійні невдачі на полі бою під час наступу на Київ росіяни зайнялися тим, що нестримно вбивали, калічили та ґвалтували місцевих жителів в окупованих населених пунктах. Колишній журналіст із Казахстану Костянтин Гудаускас, який після початку вторгнення перебував у Київській області, після вторгнення зайнявся волонтерством і розповів про те, що йому довелося побачити на власні очі.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню ГОРДОН.

За його словами, одного разу він вивозив із Бучі до Києва дівчинку з уламковим пораненням голови.

"Я був наляканий, як ніколи: дівчинка непритомна, під киснем, я побоювався, що вона помре в мене в машині. Орки мене тримали на блокпосту півтори години", — каже Гудаускас.

Він каже, що окупанти кілька разів спрямовували на поранену дитину зброю та пропонували її вбити, щоб тому більше не довелося нікуди їхати. Своєю чергою волонтер закликав до їхньої віри в бога і запропонував поставити на місце цієї дівчинки своїх близьких, що все ж таки мало ефект і він зміг доставити дитину до Києва.

Вдруге, каже він, на Варшавці окупанти випустили чергу по його автомобілю, у якому були ще кілька мирних людей. На щастя, тоді дивом ніхто не постраждав.

"Я зрозумів, що на машини не можна вішати жодних наклейок та папірців зі словами "діти", "евакуація" та інше. Навпаки, вони стріляли по таких машинах", — розповів Гудаускас.

15 березня на очах волонтера вбили фізика Василя Кладька. Російський БМД в’їхав у двір його будинку, зламавши паркан, а коли чоловік вибіг надвір, один з окупантів вистрілив у нього з пістолета.

"Труп вченого довго лежав на вулиці. Місцевий священник із Кічеївської церкви приїхав, забрав його та поховав. На той час вже собаки об’їли його обличчя – страшна була картина", — згадав він.

За його словами, він неодноразово бачив, як росіяни вбивають мирних мешканців на вулиці у Ворзелі. Спочатку після окупації ті ще ходили вулицями обвішуючись білими ганчірками, але після тих, що залишилися, перестали виходити зі своїх будинків. Гудаускас каже, що особливо багато тіл було біля блокпостів.

Також він згадав про евакуацію ще однієї літньої жінки, яка переїхала до Ворзеля зі Львова разом із чоловіком. Окупанти привели їх до підвалу лише за те, що ті говорили українською мовою. Чоловіка вбили відразу, а жінку замкнули в підвалі разом з трупами та періодично кидали туди димові шашки, що призвело до того, що вона осліпла.

Однак Гудаускас каже, що був ще один випадок, який потряс його найбільше. Тоді він розвозив гуманітарку по Ворзелю, перекидаючи пакети з продуктами через паркани будинків, де ще залишалися люди.

"Повернувся, сів у машину, рушив з місця і зрозумів, що не один у салоні. Обернувся і побачив маленьке тіло й закатовані очі дівчинки, повні сліз: "Врятуйте мене, будь ласка", — каже він.

Волонтер каже, що не пам’ятає, як дістався Києва, оскільки їхати йому довелося близько трьох годин. По дорозі дівчинка розповідала про те, як окупанти увірвалися до їхнього будинку і підстрелили її маму, через що та повільно стікаючи кров’ю помирала ще два дні. Весь цей час 15-річну дівчинку ґвалтували на її очах.

"Це були не чеченці, а росіяни. 20-річні пацани. Вони говорили, що так будуть чинити з усіма українськими жінками, щоб вони більше ніколи не народжували українських дітей", — розповідає Гудаускас.

Коли дівчинка непритомніла, її обливали холодною водою і продовжували ґвалтувати. Якось окупанти дорвалися до одного з винних льохів і напилися так, що забули зв’язати свою жертву. Тоді вона і втекла та застрибнула в першу-ліпшу машину. Наразі дитину відправили до Європи на реабілітацію.

"Ця історія вбила в мені людяне ставлення до росіян. До цього я думав, що не всі вони однакові, є якісь нормальні. Але результат цієї війни для мене однозначний: нормальних росіян просто немає", — зазначив волонтер.

Як повідомлялося раніше, міста на півночі Київської області опинилися під окупацією з перших днів вторгнення росії до України. Звільнили їх лише на початку квітня.

Після цього про звірства окупантів дізналися у всьому світі. Зокрема, Захід сильно стривожила інформація омбудсмена Людмили Денісової про те, що в одному з підвалів у Бучі росіяни утримували та регулярно ґвалтували одразу близько 25 дівчат віком від 14 до 24 років. Дев’ять із них тепер вагітні.