Були у цивільній машині і без зброї: західні ЗМІ розслідували вбивство глави Гостомелю

Читать на русском
Автор
3117
росія заперечує напади на мирних жителів під час вторгнення в Україну Новина оновлена 07 червня 2022, 08:05
росія заперечує напади на мирних жителів під час вторгнення в Україну

російські військові вбили беззбройних мера Гостомеля та двох волонтерів

Попри те, що росія систематично заперечує напади на мирних українців, розповіді очевидців, відео з камер спостережень і розслідування свідчать про зовсім інше. Зокрема, журналістам видання СNN вдалося з'ясувати подробиці вбивства голови міста Гостомеля та кількох інших тутешніх жителів.

Як стало відомо, згідно з розповідями очевидців, гостомельського керівника та ще одного мирного жителя вбили російські солдати, коли ті намагалися доставити населенню медикаменти та інші товари. При спробі їх врятувати загинув ще один місцевий чоловік.

Про це свідчать як розповіді очевидців, так і фотографії з місця події. На кадрах видно, що голова Гостомельської громади Юрій Прилипко їхав у цивільному автомобілі, коли окупанти відкрили вогонь. Інших автомобілів або військової техніки поряд не було.

росіяни вбивають цивільних у Гостомелі
Вбивство мирних громадян у Гостомелі

Оперативно про війну в Україні читайте у нашому Telegram

У рамках розслідування загибелі трьох чоловіків журналістам вдалося встановити, що на восьмий день вторгнення, 3 березня, Прилипко та ще троє добровольців вирушили на білому позашляховику Renault Duster зі свого будинку на захід міста.

За кермом автомобіля був керівник гостомельського комунального підприємства, а голова громади сидів поруч з ним на передньому сидінні. У той момент ніхто з чоловіків у машині не був озброєним і не носив бронежилети.

За словами одного з волонтерів, який був того дня в авто, Прилипко намагався організувати доставку електрогенераторів для Гостомеля, оскільки на той момент – у саму середину української зими у місті не було ані електрики, ані води, ані опалення.

Після того, як машина проїхала міське озеро і під’їхала до головної дороги, що пролягала через Гостомель, волонтери помітили колону російських танків з буквами "V" та "Z". Коли авто під'їхало ближче, окупанти одразу відкрили по ньому вогонь.

Розстріл цивільних у Гостомелі
Окупанти відкриливогоньпо цивільному авто

Волонтери намагалися втекти, але не встигли. Чоловік, який сидів на задньому сидінні машини, отримав поранення в голову. Усвідомивши ступінь травм Прилипко наказав одразу рушити до лікарні, яка знаходилася в сусідньому житловому комплексі, проте, на той момент вона вже була захоплена росіянами, про що нікому не було відомо.

Коли автомобіль із пораненим заїхав у двір, російські солдати почали стріляти. Голову громади одразу поранили. Чоловіки вибігли з машини та сховалися за екскаватором, який залишили там комунальники. Один з волонтерів спробував відтягнути Прилипка з лінії вогню, але одразу був убитий окупантами. Ще один отримав поранення. Після того групі врешті вдалося втекти від обстрілу, проте пораненому чоловіку до ранку дожити, на жаль, не вдалося.

Наступного дня, повернувшись на місце події, чоловіки побачили прямо посеред вулиці бездиханні тіла Прилипка та волонтера, який його рятував.

За словами чоловіків, російські солдати не дозволили вивозити тіло голови навіть священнику. Зробити це він зміг лише за кілька днів, коли окупанти змінили місце дислокації. Усіх загиблих поховали поспіхом, просто на подвір'ї. Гостей не було, церемоній не проводили, адже можливості такої того часу не було.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як радник глави Офісу президента Олексій Арестович оприлюднив список російських підрозділів, які вчиняли звірства на території Гостомелю, Бучі та Ірпеня.

Також нагадаємо жахливу історію про те, як поліцейський з Київщини втратив усю свою родину через окупаційну армію росії.