Скажуть більше ніж тест: вісім дивовижних ознак того, що у вас високий IQ

Читать на русском
Автор
1670
Людина з високим IQ здатна багато чого досягти
Людина з високим IQ здатна багато чого досягти. Фото Freepik

Тести IQ вимірюють інтелектуальні здібності та потенціал

Перевірка на "коефіцієнт інтелекту" відрізняється від таких завдань, як психологічний тест на картинці про перспективи в роботі. Також тести IQ не перевіряють рівень отриманих у школі знань, а дають уявлення про розумові здібності загалом.

Хоча ці тести не безперечні, вони можуть свідчити про більш високий або нижчий загальний інтелект порівняно з однолітками. Якщо ви не проходили тест, але цікавитеся, чи високий у вас IQ, експерти назвали вісім головних ознак цього.

Які люди мають високий IQ

  • Ви швидко вчитеся

Не дивно, що люди з високим рівнем інтелекту швидко навчаються. Вони здатні швидко сприймати нові концепції та реалізувати те, чого навчилися. Також вони мають сильні здібності до отримання та збереження знань у різних галузях, що дозволяє їм досягти успіху в академічному та професійному середовищі.

  • Ви маєте високий емоційний інтелект

Високий IQ не обов’язково означає, що ви матимете високий емоційний коефіцієнт. Відомо, що багатьом геніям не вистачає базових соціально-емоційних навичок. Хоча психологи зазначають, що всупереч поширеній думці, емоційний інтелект тісно пов’язаний із високим IQ. Розумні люди, як правило, мають підвищене усвідомлення власних емоцій і краще розуміють емоції інших і співпереживають їм.

Також вони можуть використовувати своє раціональне та емоційне мислення одночасно. "Як психолог, я перевіряю рівень IQ. Коли люди мають високий IQ, я зазвичай бачу здатність утримувати багато думок у голові, одночасно відчуваючи емоції", — розповідає доктор психології, клінічний та судовий психолог Леслі Добсон.

  • У вас чудова довготривала пам’ять

Хоча IQ-тест не призначений для оцінки вивченого матеріалу, він вимірює вашу навченість і вашу здатність кристалізувати його в більш стійкі знання та розуміння. Саме тому запам’ятовування вивченого у початковій школі насправді може бути ознакою високого IQ. "Ці люди можуть вчитися в будь-якому віці, але вони також зберігають те, чого навчилися протягом усього життя", – каже Добсон про людей, які отримали високі оцінки тесту.

  • Ви можете повідомити складні речі простими словами

Багато хто думає, що справлять більше враження на інших, якщо будуть використовувати надскладні слова завжди, коли це можливо. Насправді наявність широкого словникового запасу є ознакою високого інтелекту. Однак більшою ознакою інтелекту є здатність доносити великі ідеї простими словами.

Доктор пояснює, що коли вона спілкується з людьми з високим IQ, вона відзначає сильні комунікативні та мовні здібності. Вони можуть говорити високою мовою, жаргоном, а також можуть просто пояснити третьокласнику складні ідеї. Відмінною рисою високого інтелекту є сильні вербальні здібності. Ці люди легко формулюють свої ідеї, мають великий словниковий запас і спілкуються лаконічно і переконливо.

  • У вас сильні навички критичного мислення

Критичне мислення – ще одна головна ознака високого інтелекту. Якщо ви вмієте дивитися на ситуацію та об’єктивно аналізувати, це може означати, що ви маєте високий IQ. Як правило, люди з високим рівнем інтелекту вирізняються логічними міркуваннями. Вони можуть об’єктивно оцінювати інформацію, встановлювати зв’язки між, начебто, незв’язаними поняттями та робити точні судження з урахуванням доказів і міркувань.

  • Ви професіонал у вирішенні проблем

Ваша здатність виплутатися зі скрутної ситуації – ще одна ознака високого IQ, яку часто не помічають. Високий інтелект відрізняється здатністю ефективно аналізувати складні проблеми та винаходити інноваційні шляхи їх вирішення. Ці люди мають швидке і точне мислення, що дозволяє їм ефективно долати складні виклики.

Співробітники на роботі ефективно вирішують завдання
Вам під силу вирішити будь-які проблеми у будь-якій сфері

Частково це пов’язано з їхньою здатністю передбачати проблеми ще до їх появи. Люди з високим інтелектом часто мають виняткову інтуїцію і заздалегідь бачать потенційні проблеми та розробляють ефективні стратегії щодо їх подолання.

  • Ви часто бачите сни

У вас може бути високий IQ, якщо ви часто мрієте і бачите сни, особливо вдень. Фахівці кажуть, що денний сон пов’язаний з інтелектом та креативністю. Ефективна робота мозку корелює з більш частими епізодами денного сну, що свідчить про здатність розуму обробляти інформацію.

  • Ви вмієте витримувати двозначні ситуації

Люди з високим IQ часто упевненіші, ніж їхні однолітки, і їм легше вірити, що все вийде. Для багатьох людей з високим IQ це може призвести до кращої витривалості у незручних ситуаціях. Висока толерантність до двозначності та комфорту у прийнятті рішень у невизначених ситуаціях також характерні для розумних людей.

Раніше "Телеграф" опублікував простий тест, який покаже, як ви виглядаєте в очах оточення. Як правило, кожна людина бачить себе зовсім інакше, ніж її сприймають інші люди.