Путін продовжує втрачати військових на "Азовсталі" навіть після завершення боїв

Читать на русском
Автор
2998
Розмінування виходить у росіян не дуже добре
Розмінування виходить у росіян не дуже добре

У деяких районах Маріуполя неможливо перебувати через трупний запах

В окупованому Маріуполі, де росіяни продовжують розбирати завали, приховуючи свої злочини, став вельми активним процес перепоховання загиблих місцевих жителів. У той же час загарбники намагаються дістатися заводу "Азовсталь" — поки безуспішно, зате з чотирма пораненими солдатами, які підірвалися на міні.

Про ситуацію у захопленому місті розповів радник мера Петро Андрющенко, передає "Телеграф".

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

За словами чиновника, росіяни хочуть хоча б частково розмінувати підхід до заводу, який став символом сили українських воїнів. Як результат – четверо поранених саперів, котрі не впоралися з ліквідацією боєприпасу. Один із них "важкий", двоє отримали поранення середнього ступеня, четвертий — відбувся легкими травмами.

"Вважаю це новиною, яку можна вважати хорошою, — зазначив Андрющенко . — Відплата невідворотна".

Водночас він повідомляє, що Маріуполь усе ще нагадує місто-кладовище, адже постійно відкриваються нові масові місцезнаходження трупів. Як, наприклад, у підвалі будинку неподалік АЗС-2 у маріупольському передмісті. Там було знайдено близько двох сотень загиблих громадян, тіла яких вже значно розклалися.

Маріуполь поховання у місті
Такі могилки розкидані по всьому місту

"Через відмову місцевих збирати та упаковувати тіла загиблих, МНС росії залишило місце робіт. Тіла загиблих залишилися на місці, через частково розібрані завали сморід чутно майже у всіх кварталі", — описує жахи місцевого життя радник мера.

Також спостерігається й проблеми із перепохованням місцевих жителів, яку під "свій контроль" взяли бойовики "ДНР" із їхньої корпорації "Ритуал". Через це втручання населення практично не має змоги нормально попрощатися зі своїми померлими родичами.

"Для "офіційного" безкоштовного перепоховання потрібно дочекатися черги, самостійно привезти тіло загиблого в "морг", видавши його за щойно виявлене тіло", — розповідає Петро Андрющенко.

Також маріупольці мають інший варіант — сказати, ніби родич загинув від рук українських військових. Через такі умови робота з поховання гальмується, тому поруч із колишнім маркетом "Метро" зараз перебуває справжня гора трупів у пакетах.

Маріуполь гора трупів
Той самий "склад" трупів

"Місто перетворилося на суцільний цвинтар", — резюмував чиновник.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав історію українського фотографа, який вижив у Маріуполі, який дивом зумів вибратися з окупації живим. Чоловік повідав, як важко довелося виживати під час обстрілів та бомбардувань.