Життя в окупації. Старий Салтів: "орки" ховалися в корівниках, і проти них виходили навіть люди похилого віку

Читать на русском
Автор
17863
Селище знаходиться за 50 км від Харкова.
Селище знаходиться за 50 км від Харкова.

Старий Салтів — населений пункт із більш ніж трисотрічною історією, одне з улюблених місць відпочинку харків’ян, перетворився на арену бойових дій.

Смт Старий Салтів українські Сили оборони звільнили ще четвертого травня, але росіяни продовжують обстрілювати його з артилерії. Жителі населеного пункту, які пережили окупацію, розповіли, що відбувалося в цей час у селищі.

Телеграм канал "Брати по зброї" публікує свідчення очевидців.

Зокрема, вони повідомляють, що селище зайняли військові із раніше окупованої частини Луганської області. Розмістилися у школі. Але при наближенні Збройних сил України в бій не вступали і на "Уралах" тікали полями.

В одному з навколишніх сіл як місце для проживання та зберігання техніки окупанти вибрали корівник, де й перебували поки їх не вибили.

Старий Салтів на карті
Старий Салтів та звільнені частини Харківщини

На полях — безліч покинутої та згорілої техніки, тіла російських солдатів залишалися тут ще з кінця лютого. Деякі водії продуктових машин навіть побоювалися їхати через кількість трупів. Продукти харчування до населеного пункту доставляли волонтери — вони опублікували відео, що сталося зі Старим Салтовом після приходу росіян. Окрім понівеченої військової техніки, вздовж дороги безліч звичайних автомобілів, на яких люди намагалися вирватися з окупації. Їх просто розстріляли.

Увага! На відео ненормативна лексика 18+.

Один із місцевих жителів, літній чоловік Василь, в окупації вів свою війну проти загарбників. 63-річний чоловік на прогулянці із собакою помітив боєприпаси росіян, він забрав їх та заховав. Туди ж переніс знайдені документи. Чоловік розповів, що в нього боліло серце за Харків і за людей — він знімав акумулятори з авто ворогів, різав шланги, щоби противник не міг заправитися.

Коли він перевіряв, чи забрали тіла українських захисників, він підірвався на міні. Перетягнувши ногу повідком, він зміг дістатися траси, де його знайшли військові України.

Раніше "Телеграф" повідомляв про партизанську війну в Мелітополі. Там українські сили не лише ліквідують російських військових, а й підірвали бронепоїзд.