Кров б’є фонтаном із живота: історія про те, як ветеринар у Харкові рятувала чоловіка під обстрілом

Читать на русском
Автор
757
Людмила Єрмохіна
Людмила Єрмохіна. Фото Колаж "Телеграфу"

Харків’янка не розгубилася і наклала шви потерпілому під час обстрілу до приїзду медиків

Ветеринар під час обстрілу російськими військовими Харкова рятувала людину: щоб постраждалий не помер від втрати крові, довелося затискати судини черевної порожнини голими руками. Про неймовірний випадок на своїй сторінці у Facebook повідомила мешканка Харкова Анна Гін. Героїня цієї історії (яка реагує на слова подяки дуже скромно) – 32-річна Людмила Єрмохіна. Вона залишається у місті з першого дня війни. Докладніше про те, що сталося, – у матеріалі "Телеграфу".

За освітою Людмила – ветеринарний лікар. В останні роки змінила сферу діяльності та працювала менеджером, хоч і продовжувала надавати допомогу деяким хвостатим пацієнтам.

Перевірені новини про війну і не тільки шукайте в нашому Telegram

Історія, яка зрезонувала у мережі, сталася ще у березні. Як розповідає Людмила, того дня вона вийшла на вулицю, щоби передати другу гуманітарну допомогу. Але в цей момент розпочався обстріл.

"Починаються прильоти. Під час першого — друг поклав мене обличчям у землю. Чекаємо. Потім встаємо, обтрушуємося, і я бачу, що неподалік збирається натовп. Розумію, щось не так. Ми біжимо туди, але на шляху трапляється другий приліт. Впали-полежали — знову встаємо. Прибігаємо — на землі двоє. Оглядаю. Бачу, що в одного перелом хребта: на це, як пам’ятаю ще з інститутських часів, вказує синюшність, що проступає за вухами і під очима. Чую, як кричить другий чоловік. Розстібаю куртку, сорочку, а там — нутрощі назовні, кров б’є фонтаном, перетискаю її рукою і прошу друга, щоб побіг додому і забрав операційну валізу (вона готова з перших днів війни)", — описує подію дівчина.

Очевидці одразу ж набрали в швидку, але там відповіли: під обстрілом під’їхати близько до місця НП неможливо. Тоді Людмила зателефонувала колезі, аби допоміг порадою в екстреній ситуації. Той зазначив, що рана вже брудна, але треба закрити судини. Людмила наклала пораненому три шви на розірвані основні судини. Замість наркозу в потерпілого були слова "Потерпи-потерпи".

"Є я – і є кров. І треба щось із цим робити. Думок допомогти чи не допомогти не було. Я ж не можу просто так стояти, треба ж щось зробити", — відповідає Людмила на запитання про те, як прийняла рішення діяти.

За словами харків’янки, імпровізована "операція" тривала лише кілька хвилин, але відчувалося, ніби минули години. Розуміння про те, що взагалі довелося пережити, прийшло до дівчини вже після того, як вона надала допомогу. Людмила перебувала у стані шоку. А прийти до тями після події їй вдалося лише за пару діб.

"Після всього я просто сповзла вниз і довго сиділа на землі. Друг виводив із цього стану різними питаннями, наприклад, що в тебе в кишенях, що бачиш перед собою… Приходила в людський вигляд два дні. І сльози були, і блювота. Було дуже складно все переварити", — розповіла Людмила.

На жаль, дізнатись точно імена постраждалих Людмилі не вдалося. Пізніше вона дзвонила до лікарні, де їй сказали – пораненим надається допомога, вони живі.

Людмила Єрмохіна
Людмила Єрмохіна. Фото: Facebook

Додамо, що Людмила залишається у місті Харкові з перших днів повномасштабного нападу. Із 24 квартир у її будинку залишилися лише мешканці шести. Серед них багато людей у віці, яким без підтримки доброї та активної сусідки не обійтись. Як розповіла Людмила, жителі вибираються на суботники у двір, пригощають один одного смакотами й багато спілкуються.

Крім того, за час війни Людмила дала притулок двом вуличним котам, яких вдалося врятувати з-під бомбардувань. І це при тому, що в неї живуть четверо "довоєнних" вихованців: два коти і два собаки.

"На мою думку, ті, хто не витримують під час війни, повинні їхати в безпечне місце, щоб не впадати в паніку. А хто справляється із ситуацією – має залишитися тут і допомагати тим, хто не може виїхати", — вважає Людмила.

Нещодавно разом із подругою дівчина на волонтерських засадах зайнялася в’язанням пледів для харків’ян, яким доводиться весь цей час жити у метрополітені чи підвалах. Наразі волонтерки на етапі закупівель пряжі та створення ескізів.

Анна Гін
Скріншот
Анна Гін
Скріншот

Раніше "Телеграф" розповів, як у Харкові волонтер "Товариства Червоного хреста" прямо під час обстрілу надавав допомогу пораненій жінці. Відео, на якому зафільмовано цей момент, стало вірусним.